Hrănește virusul, înfometează bacteriile…

La fel de important ca hidratarea corectă, este menținerea unei nutriții corespunzătoare. Ați auzit vreodată povestea bătrânelor soții, că ar trebui să „hrăniți răceala, însă să muriți de foame”? Mai potrivit decât această zicală, ar trebui să fie alt sfat: „hrănește virusul, înfometează bacteriile”.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au testat modul în care nutriția a afectat capacitatea șoarecilor de a supraviețui fie unei infecții bacteriene fie uneia virale. Șoarecii infectați cu virusul gripal aveau mult mai multe șanse să supraviețuiască dacă erau hrăniți decât dacă posteau, în timp ce contrariul era valabil pentru șoarecii infectați cu bacterii.

Carbohidrații, mai degrabă decât grăsimile sau proteinele, păreau să fie macronutrienții critici, iar oamenii de știință consideră că metabolismul zahărului poate fi necesar pentru ca șoarecii să supraviețuiască stresului inflamației din răspunsul imun la virus. Așadar, mâncați și nu vă bazați pe carbohidrați.

O cană de vin…sau nu?

În timp ce o cană fierbinte de vin sau țuică fiartă ar putea suna bine, ar trebui să evitați alcoolul, dacă sunteți bolnav. În timp ce aburul din alcool vă va desfunda canalele nazale, țuica, vinul sau oricare băutură alcoolică va avea un efect contrar. Alcoolul și cofeina, în această situație, sunt diuretice, ceea ce înseamnă că te deshidratează.

Alcoolul vă afectează reflexul de tuse și face mai puțin probabil să respirați profund, crescând riscul de pneumonie.

Îmbrățișați…patul

Unul dintre cele mai bune și mai ușoare lucruri pe care le poți face când ești bolnav, este pur și simplu odihna. Cercetările au arătat că somnul poate ajuta organismul să lupte împotriva unei infecții.
O proteină din creier legată de somn a accelerat recuperarea la șoarecii cu gripă, într-un studiu din 2015, în timp ce șoarecii fără proteine aveau simptome mai severe și au murit într-un număr mult mai mare.
Un alt beneficiu de a rămâne sechestrat în pat, este că nu veți infecta pe nimeni altcineva. „Dacă toți cei care suferă de o afecțiune respiratorie rămâneau doar acasă, rata de transmisie s-ar fi redus dramatic”, spune un rezultat al studiului. Pe măsură ce începeți să vă simțiți mai bine, vă puteți recupera tot mai ușor.
Nu te simți vinovat că petreci o zi sau două în pat, dar ridică-te când poți să bei apă, să faci o ceașcă de ceai sau să mănânci o supă. Schaffner spune: „Să stai într-o poziție verticală este mai bine decât la una orizontală. Cu cât petreci mai mult timp orizontal, cu atât corpul tău devine mai slab. Mușchii tăi încep de fapt să-și piardă forța. ”Dar, adaugă el,„ Ia-o ușor… ascultă-ți corpul ”.

Sari peste suplimentele pe bază de plante…

Echinacea, vitamina C și zincul au fost toate considerate stimulatoare imune, dar s-a dovedit a fi numai benefice doar pentru rinovirus, care cauzează răceala comună, nu și pentru virusul gripal.
Și chiar atunci, dovezile sunt incomode. Cel mai bun suport științific este pentru suplimentele de zinc, care s-au dovedit a reduce durata unei răceli cu până la 33%.
Vitamina C este mai puțin eficientă, unele studii sugerează că dozele zilnice reduc o răceală cu 8%, în timp ce alte studii nu arată niciun beneficiu. Cea mai mare dezamăgire este echinacea, care nu are performanțe diferite decât un placebo.

Din nou, acești nutrienți par să funcționeze doar împotriva răcelii obișnuite, nu a altor virusuri, așa că economisiți banii atunci când veți avea gripă.

Supă de pui pentru … mucoasă?

Un mod ușor de a ajuta sistemul imunitar, este să beți lichide. Rămânând hidratat, ajutați la eliminarea mucusului din canalele nazale și preveniți ca membranelor mucusului – o căptușeală de protecție a tractului respirator, care prinde praful și microbii și îi împiedică să ajungă la plămâni – să se usuce și să facă crustă. Membranele uscate ale mucusului îngreunează lupta celulelor albe din sânge – principalele celule de luptă ale organismului – împotriva invadatorilor virali și bacterieni, lăsând tractul respirator vulnerabil la infecții suplimentare.
„Mențineți-vă aportul de lichide. Membranele mucoase vor rămâne mai umede și, în general, vă veți simți mai confortabil ”, spune Schaffner.
„Acest lucru vă va ajuta organismul să prevină dezvoltarea pneumoniei.”
Lichidele calde precum ceaiul sau ciorba, sunt deosebit de benefice, deoarece pe lângă hidratarea dvs., aburul vă poate intra în canalele nazale și va umezi membranele mucusului.
Un studiu a arătat că consumul de lichide fierbinți a crescut „viteza mucusului nazal” – adică viteza de deplasare a mucusului prin corp și în afara corpului – în timp ce apa rece a încetinit-o.
Se acordă un bonus suplimentar, dacă lichidul este supa de pui a bunicii.
În 2000, cercetătorii de la Universitatea Nebraska au descoperit că supa de pui poate ajuta cu adevărat la combaterea inflamației, deși nu este clar, exact de ce sau care este ingredientul magic.
Un alt mod de a hidrata membranele mucusului este aburul de la un duș fierbinte.
Schaffner vă sfătuiește să băgați o parte din apa caldă în nas în timp ce sunteți acolo. „Fă-ți mâinile cupă, ia o mână de apă, scufundă-ți nasul în ea și inspiră doar”, spune el. „Poate că tușești puțin, dar va promova curățarea membranelor mucoase și vei scoate o parte din mizeria care s-a acumulat și s-ar putea să se fi uscat în nas.”


1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.