4. Deschideți-vă un jurnal de recunoștință sau amuzament

Există multe dovezi privind faptul că o doză zilnică dintr-un sentiment de recunoștință este benefică la ridicarea propriei stări de spirit, la îmbunătățirea relațiilor și la cultivarea răbdării. Dacă doriți să evitați starea de depresie și să investiți în fericire, pe termen lung, încercați timp de 10 minute, seara, în fiecare zi, un exercițiu numit: „Trei lucruri bune”

Creat de doctorul Martin Seligman, tatăl psihologiei pozitive moderne, acest exercițiu este extrem de simplu.
Deschideți-vă un jurnal propriu, în care scrieți trei lucruri bune care vi se întâmplă în fiecare zi. Acestea ar putea fi, de exemplu, bucuria unui sandwich mare, la orele prânzului, ori, la fel de bine, nașterea unui copil. Alături de fiecare eveniment, explicați de ce credeți că acesta a avut loc și cine a ajutat la producerea acestuia.

Potrivit unui studiu făcut de „Journal of Happiness Studies”, atunci când participanții au încercat exercițiul celor trei lucruri bune timp de doar o săptămână, au fost mai puțin deprimați, iar efectele pozitive au durat luni întregi.
Ceea ce a fost interesant, este faptul că, aceleași cercetări au relevat efecte asemănătoare de îmbunătățire a bunei dispoziții, scriind, în loc de trei lucruri bune, trei lucruri amuzante, care s-au întâmplat astăzi și de ce.
Deci, dacă un jurnal de recunoștință pare prea brânzos, încercați un jurnal de amuzament!

5. Opriți toate ecranele cu 30 de minute înainte de culcare

Obținerea unui somn bun pe timp de noapte este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea, pentru a reduce stresul și depresia și a crește productivitatea în timpul zilei.
Însă atât de multe lucruri stau în calea unei odihne liniștite și neîntrerupte, în timpul nopții. În afară de faptul că bem prea multă cafea prea târziu, în cursul zilei, suntem dependenți de multitudinea de ecrane care ne înconjoară, zilnic.

Toate dispozitivele electronice, precum smartphone-urile, tabletele și cititoarele de cărți electronice, emit lungimi de undă de culoare albastră, care suprimă producția de melatonină, hormonul care ajută corpul nostru să mențină un ritm constant circadian.
Computerele și televizoarele produc, de asemenea, lumină albastră, dar noi stăm puțin mai departe de ele, astfel încât doza nu este la fel de mare. Atunci când producția de melatonină este suprimată, corpul și creierul își pierd dorințele normale de a se închide și de a se pregăti pentru somn.

Într-un mic studiu, participanții care au petrecut timp pe un cititor de carte electronică, înainte de culcare, au avut nevoie de mai mult timp ca să adoarmă, au avut o medie mai mică de somn odihnitor și au fost mai obosiți atunci când s-au trezit după opt ore, comparativ cu cei care citesc o carte tipărită înainte de culcare.
Cercetatorii, de asemenea, au tras un semnal de alarmă, privind efectele pe termen lung ale suprimării melatoninei, care a fost legată de aparițiile mai dese ale cancerului mamar si de colon, mai ales la cei care lucrează pe timp de noapte.
Ca regulă generală, opriți toate dispozitivele electronice cu o jumătate de oră înainte de culcare. În plus, lăsând melatonina să-și facă treaba,veți da ochilor și creierului timp să se odihnească, pregătindu-vă pentru somn.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.