Toată lumea este astăzi expertă… Trebuie să bei un pahar de oțet de cidru de mere înainte de fiecare masă, pentru a pierde în greutate, trebuie să te trezești la ora 5 dimineața, pentru a fi mai producțiv, trebuie să îți trezești copiii după modelul antreprenorilor din California. Atât de multe sfaturi, încât e foarte greu să separăm faptele științifice de obișnuitele baliverne.
Am încercat aici să adun cinci obiceiuri zilnice, despre care s-a demonstrat științific că vă pot îmbunătăți sănătatea, vă pot reduce stress-ul și vă pot crește starea de spirit.

  1. Mănâncă același lucru, zilnic, la micul dejun

Se estimează că un om ia, aproximativ, 35000 de decizii în fiecare zi, dintre care, cam 200 de decizii privesc alimentația. Noi avem însă o cantitate limitată de energie, pentru a o cheltui în luarea deciziilor inteligente. Odată consumată această energie, fie începem să luăm decizii excesive, fie renunțăm în a le lua. De aceea, ar fi bine să luați mai puține decizii, prin „rutinizarea” unor părți ale unei zile.
De aceea, faceți măcar atât: simplificați alegerea zilnică a ceea ce mâncați la micul dejun.

În loc să vă irosiți energia mentală, încercând să decideți între brânza telemea sau brânza cremă, ori o omletă suculentă, alegeți o masă sănătoasă și plină de energie și țineți-vă de ea (cel puțin în fiecare zi lucrătoare din săptămână, cu anumite diversificări la sfârșit de săptămână.)

Experții nutriționiști sugerează că această masă ar putea fi cereale bogate în fibre cu lapte cu conținut mic de grăsime și fructe proaspete (atenție la fructe – cei cu diabet) sau un amestec de proteine cu conținut scăzut de grăsimi cu fructe congelate.

2. Alegeți-vă un interval de timp de stat în picioare

Un număr tot mai mare de oameni de știință au constatat că statul jos, în fund, timp de 8 sau mai multe ore, duce la creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de zahăr din sânge și a nivelului de colesterol rău.

Însă, de cât timp avem nevoie să stăm în picioare, pentru a combate efectul statului jos? Un studiu ne arată că avem nevoie să stăm în picioare și să ne implicăm într-o activitate fizică ușoară (ca, de exemplu, făcând ture în jurul biroului), timp de doar 2 minute într-o oră. Ce obținem cu asta? Un risc de deces mai scăzut cu 33%. Acesta este un motiv suficient pentru a seta o alarmă pe telefon care să ne ridice de pe scaun o dată la fiecare oră.

Ar mai fi o soluție: lucrați pe un laptop așezat pe o masă înaltă, fără scaun, stând în picioare. Făcând acest lucru, forțați mușchii și inima să lucreze puțin mai mult.

3. Luați o pauză de meditație

Nu trebuie să fiți budiști sau să vă răsuciți în poziția lotusului, pentru a culege beneficiile de reducere a stress-ului, oferite de meditație.

Un studiu privind meditația de conștientizare a constatat că persoanele care au practicat timp de 6 săptămâni meditația, au avut niveluri mai scăzute de anxietate, depresie și insomnie, decât persoanele care nu au făcut-o.

Deci, cum să faci? E simplu! Alege o anume perioadă a zilei, în care poți găsi un loc liniștit, pentru a sta jos (sau, în picioare, dacă preferi).
Apoi, alege o mantră care îți oferă un sentiment de relaxare și pace.
Dr. Herbert Benson, fost director al Institutului Benson-Henry pentru Medicina Minții și a Sufletului, a sugerat într-o scrisoare, să se repete cuvinte pozitive, cum ar fi: „pace”, „relaxare”, o rugăciune scurtă sau o frază ritmică, ca, de exemplu: „respir cu calm, respir afară tensiunea”.

Încercați să faceți acest lucru timp de 20 de minute, dar începeți cu cinci, dacă este necesar. Dacă mintea voastră începe să rătăcească, întoarce-o prin revenirea la mantră. Ori, dacă pur și simplu este prea greu să vă stăpâniți gândurile prin forțe proprii, apelați la meditații preînregistrate sau înregistrați-vă pe o aplicație zilnică de mindfulness, cum ar fi Headspace.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.