Diabetul constă într-un număr de boli, care implică probleme cu hormonul numit insulină. În mod normal, pancreasul (un organ din spatele stomacului) eliberează insulină pentru a ajuta organismul să stocheze și să utilizeze zahărul și grăsimile din alimentele pe care le consumați.

Diabetul apare atunci când apare una dintre următoarele situații:
Atunci când pancreasul nu produce deloc insulină;
Atunci când pancreasul produce foarte puțină insulină;
Atunci când organismul nu răspunde în mod corespunzător la insulină, o afecțiune numită „rezistență la insulină”

Diabetul este o boală cu care rămâi pe toată durata vieții. Aproximativ 18,2 milioane de americani au boala și aproape o treime (sau aproximativ 5,2 milioane) nu știu că o au. Un număr suplimentar de 41 de milioane de persoane au pre-diabet. Încă nu există nici un tratament, în vederea vindecării totale. Persoanele cu diabet trebuie să-și gestioneze boala pentru a rămâne sănătoase.

Rolul insulinei în diabet

Pentru a înțelege mai bine de ce insulina este foarte importantă în diabetul zaharat, trebuie să știți mai mult despre modul în care organismul uman folosește alimentele pentru a acumula energie. 

Corpul nostru este format din milioane de celule. Pentru a crea energia necesară, aceste celule au nevoie de hrană, într-o formă cât mai simplă. Când mâncăm sau bem, o mare parte din alimentele înghițite sunt transformate într-o formă simplă de zahăr, numită „glucoză”. Apoi, glucoza este transportată prin fluxul sanguin, către celulele corpului, unde aceasta este folosită pentru a furniza o parte din energia de care corpul are nevoie pentru activitățile zilnice.

Cantitatea de glucoză din sânge este strict reglementată de insulină. Insulina este eliberată întotdeauna în cantități mici de către pancreas. Când cantitatea de glucoză din sânge crește până la un anumit nivel, pancreasul va elibera mai multă insulină, pentru a împinge mai multă glucoză în celule. Acest lucru determină scăderea concentrațiilor de glucoză din sânge (nivelurile de glucoză din sânge).Pentru a menține nivelul de glucoză din sânge și a nu-l lăsa să scadă prea tare (hipoglicemie sau scăderea zahărului din sânge), organismul dumneavoastră vă anunță să mâncați și să eliberați glucoză din depozitul păstrat în ficat. 

Persoanele cu diabet zaharat ori nu produc insulină, ori celulele corpului lor sunt rezistente la insulină, ducând la niveluri ridicate de zahăr care circulă în sânge, numit simplu nivel ridicat de zahăr în sânge. Prin definiție, a avea diabet înseamnă a avea un nivel al glucozei din sânge de 126 miligrame pe decilitru (mg / dl) sau mai mult, după o repaus peste noapte (pe stomacul gol).
Tipuri de diabet

Diabet de tipul 1.

Diabetul de tip 1 apare deoarece celulele producătoare de insulină ale pancreasului (numite celule beta) sunt distruse de sistemul imunitar. Pancreasul persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 1 nu produce insulină și acestea trebuie să utilizeze injecții cu insulină, pentru a-și ține sub control glicemia.Diabetul de tipul 1 apare, cel mai frecvent, la persoanele cu vârsta sub 20 de ani, dar poate să apară la orice vârstă.

Diabet de tipul 2.

Spre deosebire de persoanele cu diabet de tip 1, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, pancreasul produce insulină. Totuși, insulina secretată de pancreas fie nu este suficientă, fie corpul este rezistent la insulină. Atunci când insulina nu este suficientă sau insulina nu este utilizată așa cum ar trebui, glucoza nu poate intra în celulele corpului.Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet, afectând aproape 18 de milioane de persoane doar în Statele Unite. În timp ce majoritatea acestor cazuri pot fi prevenite, pentru adulți rămâne o problemă principală complicațiile legate de diabet, cum ar fi orbirea, amputațiile netraumatice și insuficiența renală cronică, care necesită dializă. Diabetul de tip 2 apare, de obicei, la persoanele de peste 40 de ani, care sunt supraponderali, dar pot să apară și la persoanele care nu sunt supraponderale. Uneori denumit „diabet zaharat la adulți”, diabetul de tip 2 a început să apară mai frecvent la copii din cauza creșterii obezității la tineri.Unii oameni își pot gestiona diabetul de tip 2 controlându-și permanent greutatea, urmărindu-și, cu atenție, dieta și practicănd exerciții fizice ușoare, în mod regulat. Alții ar putea, de asemenea, să ia o pastilă care ajută organismul lor să utilizeze mai bine insulina sau să ia injecții cu insulină.

Diabetul gestațional.

Diabetul gestațional este declanșat de sarcină. Modificările hormonale, în timpul sarcinii, pot afecta capacitatea insulinei de a funcționa corespunzător. Condiția survine la aproximativ 4% din toate sarcinile. Femeile gravide, care au un risc crescut de a dezvolta diabet gestațional, sunt cele care au peste 25 de ani, sunt peste greutatea corporala normală inainte de sarcina, au un istoric familial de diabet sau sunt hispanici, negri, nativi americani sau asiatici. Screeningul pentru diabetul gestațional este efectuat în timpul sarcinii. Lăsat netratat, diabetul gestational crește riscul de complicații atât pentru mamă, cât și pentru copilul ei nenăscut. De obicei, nivelurile de zahăr din sânge revin la normal în șase săptămâni de la naștere. Cu toate acestea, femeile care au avut diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, mai tarziu, în viață.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.