Nu trebuie să fiți într-o situație înfricoșătoare, pentru a avea un atac de panică. Ați putea fi la o plimbare, într-un restaurant, sau puteți chiar dormi în propriul pat. Dintr-o dată aveți un puternic sentiment de frică. De exemplu, bunica mea, în apropierea unui atatc de panică, auzea, initial, un tropăit de copite. Apoi, o turmă de animale năvălea, într-o trombă de nisip, asupra ei. Interesant era că, de fiecare dată, erau altfel de animale: cai, boi, vaci, chiar și elefanți și girafe.

Acest lucru declanșează simptome fizice, cum ar fi o inimă care începe să bâzâie, transpirație, dificultăți de respirație, greață, durere toracică sau tremurături. Poate dura 5 până la 20 de minute. Odată ce ați învățat să recunoașteți când apar atacuri, puteți găsi modalități de a le opri.

Este de înțeles că doriți să evitați un atac de panică cu orice preț. Dar este important să nu lăsați frica să vă controleze viața. De exemplu, nu evitați locurile în care ați avut atacuri de panică în trecut. Dacă aveți una, rămâneți acolo unde sunteți, dacă este în siguranță. Când se va termina atacul, veți realiza că nu  s-a întâmplat nimic teribil.

Când simțiți că va urma un atac de panică, amintiți-vă că ceea ce simțiți este, fără doar și poate, doar o simplă anxietate și nu un pericol real. Puteți chiar să încercați să abordați direct frica. Exersați un răspuns cum ar fi: „Nu mă tem” sau „Acest lucru va trece”.

Oricât de tentant ar fi să încercați să vă concentrați mintea în altă parte, cea mai sănătoasă modalitate de a face față unui atac de panică este aceea de a încerca să îl recunoașteți, să participați la el, să trăiți alături de el. Încercați să nu vă luptați cu simptomele. Dar continuați să vă reamintiți că vor trece.

Un atac vă poate obliga să respirați rapid și adânc, așa că, încercați să vă țineți respirația sub control. Inchideți ochii. Puneți mâna între buric și partea inferioară a coastelor. Inspirați prin nas, încet și profund. Apoi lăsați tot aerul să iasă prin gură. Veți simți mâna de pe burtă ridicându-se și coborând. Dacă vă ajută, puteți număra între 1 și 5 între fiecare inspirație și expirație. După câteva minute, ar trebui să începeți să vă simțiți mai bine.

Observați cinci lucruri pe care le puteți vedea în jurul dumneavoastră. Apoi, patru lucruri pe care le puteți atinge. Trei lucruri pe care le puteți auzi. Două lucruri pe care le puteți mirosi. Un lucru pe care îl puteți gusta. Când rămâi focusat pe ceea ce se întâmplă în jurul tău, acest lucru îi oferă minții o modalitate mai bună de procesare decât aceea de a se concentra pe frică sau de a sări de la o problemă la alta.

Când simțiți că apare un atac de panică – sau dacă vă aflați în mijlocul unuia – încordați un singur mușchi și apoi relaxați-l. Repetați acest lucru cu alt mușchi, până când întregul trup este relaxat.

Atacurile de panică se hrănesc cu gânduri de genul „ce ar fi dacă”. Dacă nu pot să o fac? Și dacă mă întâlnesc cu fostul/fosta meu/mea? Ce se întâmplă dacă toată lumea râde de mine? Percepeți această teamă, apoi faceți trecerea de la „ce ar fi dacă” la „și ce dacă/și ce-i cu asta?” Uneori scenariul considerat cel mai rău nu este la fel de rău cum pare.

Atunci când frica vă face arșice mintea, estimați-o, pe o scară de la 1 la 10, la fiecare câteva minute. Asta te păstrează în momentul prezent. Este, de asemenea, un bun mod de a vă reaminti că nu sunteți pe o valoare de 10 tot timpul.

Cofeina vă poate face să vă simțiți nervoși și să aveti tremurături. De asemenea, vă poate ține treji, ceea ce poate declanșa oboseală, mai târziu. Nicotina și alcoolul vă pot face să vă simțiți calmi, la început, apoi să vă faceți nervi când corpul dumneavoastră începe să le proceseze. Toate cele trei pot declanșa atacuri de panică. Cel mai bine este să le evitați.

Activitatea fizică scade stresul, care este una dintre principalele cauze ale atacurilor de panică. Un antrenament, în special cel care vă pompează inima, vă poate ajuta. Nu poți lucra într-o sală de antrenament? Chiar și o plimbare de 10 minute te poate ajuta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.